Goethe Institut

Santiago de Chile
2009-2016
image
Over the years the Goethe-Institut´s 1940s townhouse in downtown Santiago has been transformed into a disorienting maze of corridors, rooms and staircases as a result of various architectural and technical “upgrades”. The resulting spatial residuum undermines the very public, transparent and welcoming nature the institute has come to be known for. We were contracted to refurbish the building by integrating even more of these so-called “upgrades”, amongst them the compliance with current earthquake and environmental requirements. Instead of adding yet another bureaucratic layer to the spatial thicket, we introduced two architecturally multi-tasking elements: The “Circulatory Double Helix” is inserted into the existing building. Its spiraling flights of stairs incorporate an enclosed vertical fire escape while bracing the building laterally in the case of earthquakes.
The “Inverted Theater” offers a double-reading, turning a new, environmentally performative courtyard into an added outdoor theater: a stepped bris-soleil acts as seating, a sun-protection membrane doubles as screen, and a seminar space transforms into stage.
FAR Frohn&Rojas + Hildebrandt Asoc. and IB-Paulus GmbH
Project Team: Marc Frohn, Mario Rojas Toledo, Max Koch, Danielle Rosman, Isabel Chua, Oliver Claussen, Marius Helten, Massimo Sean Pepe, Lydia Karagiannaki, Daniel Felgendreher, Katrin Tacke, Ulrike Stier
Consultants: CH-Ingenieure, Integral-Ingenieure, KNP Bauphysik, Sieslack + Reiche, Hugo Rodriguez
image
inverted theatre and circulatory double-helix
image
"Dr. Jekyll and Mr. hyde" architecture
image
image
image
model photos of the circulatory double-helix
image
image
image
image
image