Lyca Health Medical Clinic

Canary Wharf, London, UK
2014-2015
image
The Lyca Health Medical Clinic is based in Canary Wharf, London`s financial center. It is located on the ground floor of one of the many generic postmodern office high-rises that have characterized the former docklands since the 1980s. The existing building shell featured an awkward overall geometry. The curvy exterior with its small-scale random kinks makes no attempt in communicating with the ultra-rational structural grid organizing much of the interior. Our design embraces this geometric conflict. While all consultation rooms align along the curvy exterior wall and receive natural light from the façade, the
diagnostic and surgical areas follow the interior gridded rational. Circulation and waiting areas occupy the remaining saw-tooth shaped anti-corridor. Together with a U-glass façade which allows daylight to filter in, the saw-tooth geometry obliterates the ubiquitous dark hallway. The wood paneling in the screening rooms, the marble of the welcome desk, and the wallpaper in other areas are all laid in a „book-match“ fashion—which creates playful abstract and symmetrical visuals reminiscent of the diagnostic imagery of the MRI and CT.
FAR frohn&rojas + SKENE CATLING DE LA PEÑA
Project Team: Marc Frohn, Mario Rojas Toledo, Max Koch, Maria Martinez Ureta
image
image
model sequence showing the tree spatial strata result from the geometrical conflict of the building.
image
image
image
consultation rooms aligned along the external facade
image
image
image
image
the anti-corridor with waiting areas mediates between the curved facade and the gridded rationality of the interior
image
image
diagnostic and surgical areas follow the interior gridded rational
image
book-match materials play fully referencing diagnostic imagery of the MRI and CT
image