Rungestrasse

Berlin, Germany
2016-2024
image
Transforming part of a former office building from the early 1930s into an apartment we were confronted with the challenge to maintain the spaciousness that its open plan had to offer and refrain from subdividing it into a series of isolated rooms. The first architectural element we introduced was therefore a shelf featuring five bays and two levels. Each bay houses an individual environment: an entry zone, a cooking area, a work-space, a bathroom, a reading nook, a sleeping loft, … . Meandering around the shelf leads to the bedroom. We also introduced three domed lamps of three meters diameter each hanging right above head-height and zoning the remaining open space. Each of them references an architectural precedent: the Pantheon, the “großes Schauspielhaus” and the geodesic dome.
FAR frohn&rojas
Project Team: Marc Frohn, Mario Rojas Toledo, Max Koch, Max Lefebvre, Maria Martinez
Photos of the project: Tobias Wootton
image
image
image
1. PANTHEON, ROME | Giovanni Battista Piranesi, Public domain, via wikiart
2. GROßES SCHAUSPIELHAUS, HANS POELZIG, BERLIN | Architekturmuseum der TU Berlin, Inv. Nr. F 1600
3. GEODESIC DOME, BUCKMINSTER FULLER | National Museum of the U.S. Navy, Public domain, via Wikimedia Commons
image
LIGHT DOMES
image
image
image
image
image
image
LEVEL 0 FLOOR PLAN / CEILING
image
LEVEL 1 FLOOR PLAN / CEILING
image
ISOMETRIC VIEW
image
image
image
image
image
SECTION
image